top of page

Heb jij te kampen met emotionele moeilijkheden, stress, angstklachten of depressie?

Dan kan jij zeker baat hebben bij creatieve therapie!

Het helpt om op een non-verbale manier met je emoties om te gaan en nieuwe manieren van zelfexpressie te ontdekken.Daarnaast kan creatieve therapie ook geschikt zijn voor mensen met traumatische ervaringen, verslavingsproblemen of chronische pijn.

Het biedt een veilige ruimte om ervaringen te verkennen en ermee om te leren gaan. 

Creatieve therapie is geschikt voor een breed scala aan mensen die behoefte hebben aan verdieping en emotionele verwerking.

Door middel van creativiteit krijg je de mogelijkheid om op een unieke en persoonlijke manier aan jezelf te werken.

Met de technieken van de creatieve therapie krijg je een helder beeld

van jezelf, je dromen en verlangens.

Zoek je jouw richting in het leven?
Wil je graag "nee" leren zeggen?
Voel je je niet goed in je vel?
Wil je terug controle op je leven?
Kamp je met een burn-out/bore-out?
Voel je je overspannen?
Zou je graag met meer vertrouwen in het leven staan?
Nood aan een motivatie-boost?
Ben je op zoek naar meer diepgang en zingeving?
Angst voor het witte blad?

Spetters van het Kleurstof logo

Voor wie is creatieve therapie?

Collage kan tot verrassende resultaten leiden met knipsels van overal
Vrijheid van het innerlijk spelende kind

Wat is creatieve therapie?

Creatieve therapie is een intens en verdiepend proces dat zowel individueel als in groepen kan worden gevolgd. Het biedt creatieve oefeningen met materialen zoals
klei, pastels, potloden, verf en papier.
Tijdens deze therapievorm werken we ongedwongen en zonder oordeel aan wat jij nodig hebt om in je kracht te staan. Door middel van het visueel maken van wat zich aandient, wordt er een geheel nieuwe laag in onszelf zichtbaar. De tastbaarheid van gevoelens en emoties maakt het creatieve proces een enorm krachtige tool.
In creatieve therapie ontgrendelen we samen jouw potentieel
met de focus op het proces, niet op het resultaat.
Het belangrijkste aspect van creatieve therapie is de expressieve vrijheid die het biedt. In tegenstelling tot traditionele praattherapieën geeft deze vorm van therapie de mogelijkheid om jezelf op een non-verbale manier uit te drukken. Dit kan vooral nuttig zijn al je moeite hebt met het vinden van de juiste woorden voor je gevoelens.

Intuïtief werken met een Enso
Verstrengelen van vrouwelijk en mannelijke energie

Een ander belangrijk aspect van creatieve therapie is dat het gericht is op het hier-en-nu.
Door bezig te zijn met het materiaal en de creatie, word je uitgenodigd om in het moment te blijven. Dit kan helpen om gedachten over verleden of toekomst los te laten en je meer bewust te worden van je huidige ervaring.
Daarnaast biedt creatieve therapie ook de mogelijkheid tot zelfreflectie. Het resultaat van je creatieve uitingen kan dienen als een spiegel waarin je patronen, blokkades of onbewuste processen kunt herkennen. Dit maakt het mogelijk om nieuwe inzichten te verkrijgen over jezelf en eventuele veranderingen aan te brengen in je leven.
In groepssessies kan creatieve therapie ook sociale interactie bevorderen. Het delen van ervaringen en kunstwerken met anderen kan leiden tot verbondenheid, begrip en steun binnen de groep.

Kortom, creatieve therapie is een krachtige vorm van therapie die kan helpen bij het verkennen, uiten en verwerken van emoties en gedachten. Het biedt een veilige ruimte voor zelfexpressie, zelfreflectie en groei.

Is deze therapie ondersteund door een wetenschap?

Roberto Assagioli was een Italiaanse psychiater en grondlegger van de psychosynthese,

een holistische benadering van psychologie die het individu als geheel centraal stelt. Deze benadering gaat ervan uit dat elk mens unieke kwaliteiten en potentieel heeft, en dat de integratie van verschillende aspecten van ons wezen essentieel is voor persoonlijke groei.

 

Assagioli ontwikkelde technieken zoals visualisatie, meditatie en zelfreflectie om individuen te helpen zich bewust te worden van hun innerlijke wereld en hun eigen potentieel te ontdekken. Door middel van deze technieken kunnen mensen leren omgaan met conflicten, angsten en blokkades die hen belemmeren in hun persoonlijke ontwikkeling.

 

De psychosynthese richt zich ook op de spirituele dimensie van het leven. Assagioli geloofde dat mensen een diepere verbinding hebben met iets groters dan henzelf, wat kan leiden tot een gevoel van betekenis en zingeving. Door bewust contact te maken met deze spirituele dimensie kunnen mensen hun eigen levensdoelen beter begrijpen en nastreven.

 

De psychosynthese biedt dus een holistische benadering van psychologie die niet alleen gericht is op het verhelpen van problemen, maar ook op het bevorderen van persoonlijke groei en het bereiken van ons volledige potentieel.

Het is een waardevol instrument voor iedereen die op zoek is naar

meer balans, voldoening en zingeving in zijn leven.

Rondleiding in de Psychosynthese Piero Ferrucci Roberto Assagioli

Of je nu worstelt met psychische problemen

of op zoek bent naar manieren om jezelf beter te begrijpen,
creatieve therapie kan een waardevolle aanvulling zijn op je welzijnsreis.

​Ik laat nieuwe kleuren hechten aan jouw bestaande stof
zodat JIJ kan stralen in wie je werkelijk bent!

bottom of page